Educatie


Beste cultuurcoördinator & (kunst)vakdocent,

Alsjeblieft! Hierbij presenteren wij ons scholierenaanbod voor 2023-2024. Een overzicht van voorstellingen en concerten in Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging. Hiermee richten we ons op diverse doelgroepen: jongeren van 12-18 jaar in het VO.

Jongeren komen door deze voorstellingen en concerten in aanraking met alle variaties van podiumkunsten. Van toneel tot muziektheater en van theatercollege tot dans: het aanbod is breed. Bij een aantal programma’s maken de gezelschappen ook speciale lesbrieven.

Speciaal scholierentarief en begeleiders

De ticketprijs bedraagt € 14,- (per leerling of begeleider). Voor elke voorstelling zijn 50 tickets tegen scholierentarief beschikbaar. Bij aanvragen voor grotere aantallen zullen wij overleggen met het gezelschap. Per groep van 10 scholieren vragen wij 1 begeleider. Bij grotere groepen worden de leerlingen met begeleiders over de zaal verspreid. 

Wij denken graag met je mee

Heb je hulp nodig bij het maken van een keus uit ons aanbod, wil je weten of er een lesbrief beschikbaar is of heb je speciale wensen? Neem contact op met Linda Bouman via educatie@stadsschouwburgendevereeniging.nl

Graag tot ziens in de Stadsschouwburg of De Vereeniging!

Scholierenaanbod

 • Augustus: Oklahoma

  Toneelgroep Maastricht & Theateralliantie
  vr 1 mrt ’24
  -
  zo 3 mrt ’24

  Een grappig, herkenbaar en aangrijpend toneelstuk over hoe moeilijk het is om familie te hebben en om familie te zijn, met een topcast van maar liefst twaalf acteurs, waaronder Ariane Schluter, Porgy Franssen en Anneke Blok.

 • Conny Janssen Danst

  ZIEL
  wo 6 mrt ’24

  Op zoek naar vrijheid, lichtheid en onverwachte ontmoetingen. Wat houdt ons tegen het leven te omarmen en de restricties die we onszelf en elkaar opleggen te doorbreken?

 • Amsterdam Sinfonietta & Fazil Say

  Mozart à la Say
  za 9 mrt ’24

  Internationaal gerenommeerd pianist en componist Fazıl Say en Amsterdam Sinfonietta brengen het programma Mozart à la Say. De drie delen uit Mozarts Serenata Notturna en Fantasia, en pianowerken van Say vormen zich samen tot een Mozart-Say Suite.

 • Introdans

  SPRING
  vr 22 mrt ’24
  -
  za 11 mei ’24

  Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans SPRING, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti. De uitbundige dans neemt je feestelijk mee het voorjaar in!

 • De Warme Winkel

  Freaky Friday Face Off
  di 26 mrt ’24

  Het wordt je als kind al aangeleerd, je oefent het je hele leven, maar het blijft één van de moeilijkste dingen om te doen: jezelf in de ander verplaatsen.

 • NDT 2

  The beauty of it all
  za 30 mrt ’24

  The beauty of it all slaat de ultieme balans tussen het eren van de nalatenschap van Nederlands Dans Theater (NDT) en zijn rijke repertoire, en het creëren van ruimte voor nieuwe artistieke stemmen die het gezelschap van verrassende perspectieven voorzien.

   

 • Another Kind of Blue

  Digital Twin
  di 9 apr ’24

  Digital Twin verkent het overlappende, maar vooral ook prikkelende gebied tussen de digitale en de fysieke wereld. Hoe verhouden ze zich tot elkaar en hoe werken ze samen?

 • Scapino Ballet Rotterdam

  Origin
  wo 24 apr ’24

  Origin is een opwindende voorstelling met invloeden uit Chinese dans, Israëlische volksdans en moderne dans. Artistiek directeur Ed Wubbe nodigde twee bijzondere internationale choreografen uit. De jonge makers Gong Xingxing en Lior Tavori zijn nog onbekend in Nederland, maar dat gaat snel veranderen!

 • Wie is er bang voor Virginia Woolf?

  Met Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender
  wo 1 mei ’24

  Het ultieme relatiedrama! Zo wordt Edward Albee’s toneelklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? steevast genoemd. Twee koppels beleven een met drank doordrenkte nacht vol vlijmscherpe dialogen, gevaarlijke spelletjes en verbale slachtpartijen.

   

 • Wachten op Godot

  Het Nationale Theater
  met Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans
  wo 15 mei ’24

  Met Wachten op Godot komt ‘het beste toneelstuk aller tijden’ terug in de theaters. Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren.

 • Girls and Boys

  Theater Oostpool
  Een aangrijpende onewomanshow met Hadewych Minis
  wo 29 mei ’24

  Girls and Boys is een aangrijpende onewomanshow die begint als een hilarisch sprookje en eindigt in een onvoorstelbare nachtmerrie.

 • Hommage aan Duke Ellington

  Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. Dennis Mackrel ft. Phion & Anna Serierse
  za 1 jun ’24

  ‘It don’t mean a thing if it ain’t got that swing’ - Het is één van de vele hits van jazzlegende Duke Ellington, maar hij liet zich ook sterk inspireren door klassieke muziek en bracht jazz- en symfonieorkest dichter bij elkaar.

van 4

Rondleiding door de Stadsschouwburg of De Vereeniging

Nieuwsgierig naar de concertzaal in Concertgebouw De Vereeniging, de (VIP)kleedkamers en indoor loading dock? Of ben je benieuwd naar de orkestbak in de Stadsschouwburg en het podium met de trekkenwand? Neem dan met je klas deel aan een rondleiding!

Onze rondleiders vertellen je over de geschiedenis van beide karakteristieke panden: de Stadsschouwburg in de zakelijke stijl van het brutalisme, met ruw beton, veel staal en glas; Concertgebouw De Vereeniging, ruim honderd jaar oud, een Gesammtkunstwerk van de gebroeders Oscar en Henri Leeuw & Huib Luns met elementen van Jugendstil en Art deco en met een spiksplinternieuwe backstage.

De rondleiding voert in beide gebouwen o.a. langs kleedkamers, technische ruimtes, de artiestenfoyer, het podium en de loading dock. Verbaas je, stel vragen en pak (even) jouw moment op het grote podium!

Een rondleiding duurt 1 à 1,5 uur en kost € 50,- voor een groep van max. 25 scholieren/studenten en begeleiders (voortgezet onderwijs/hbo/wo). Een rondleiding voor het basisonderwijs is gratis.

Voor meer info of het aanvragen van een rondleiding: stuur een mail aan rondleiding@stadsschouwburgendevereeniging.nl