expositie

In de foyers van de Stadsschouwburg hangt tijdens het theaterseizoen een wisselende expositie. 

foto: Jan van Teeffelen

expositie Jan van Teeffelen & Henk Braam

Van november t/m december 2023 is het werk van Nijmeegse fotografen Jan van Teeffelen en Henk Braam te zien. 

De Nijmeegse fotografen Jan van Teeffelen (1930) en Henk Braam (1960) hebben beiden een grote passie voor straatfotografie. Door hun lens kijken we naar de wonderlijke wereld van het dagelijkse leven in de stad van pakweg 1970 tot 2020, waarin mensen en natuur een grote rol spelen.

Jan van Teeffelen begon met fotograferen eind jaren '60 en werd een bekende persoonlijkheid die bij iedere gebeurtenis aanwezig was met zijn onafscheidelijke Leica. Hij was een echte mensenfotograaf die veel reisde maar vooral op de straten van Nijmegen te vinden was. Jarenlang heeft hij de Nijmeegse Vierdaagse gefotografeerd en doceerde hij fotografie aan de Lindenberg. In 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, een onderscheiding die hij mede kreeg voor zijn humanitaire werk in Sri Lanka. Wonen deed hij in een van de kanunnikenhuisjes naast de Stevenskerk. Tot het laatst toe bleef Jan actief totdat hij in 2011 op 81-jarige leeftijd overleed. Het enorme archief dat een uniek beeld geeft van Nijmegen zal in 2024 vorm krijgen in een boek en een expositie.

Henk Braam verdeelt zijn tijd tussen reizen naar ontwikkelingslanden voor hulporganisaties en fotograferen in zijn thuisstad Nijmegen. Zijn opdrachten hebben hem de hele wereld over gebracht, waar hij hongersnood, oorlog, onderdrukking en natuurrampen heeft vastgelegd en dragen krachtige boodschappen over mensen en plaatsen. In de Nijmeegse Stadskrant worden zijn straatfoto’s onder de naam ‘Braams Blik’ gepubliceerd. Henk heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs bij de 'Zilveren Camera' voor een serie foto's over de studentenrellen in Jakarta. De ontmoeting van Jan en Henk in 1987 leidde tot een diepe vriendschap gebaseerd op hun gedeelde passie. Na Jan's overlijden kreeg Henk het beheer over diens omvangrijke analoge archief. Sindsdien krijgt het werk via de 'Stichting Jan van Teeffelen’ een tweede leven.

Alle foto’s zijn voor 150,- euro te koop. Met de winst wordt het analoge archief van Jan van Teeffelen verder gedigitaliseerd.

Meer info?
e-mail: henk@braam-fotografie.nl

openingstijden
Bezoekers van voorstellingen, die plaats vinden in de Stadsschouwburg, kunnen in november en december de expositie voor en/of na de show bekijken. 

Hieronder een overzicht van eerdere exposities: