laat je hart sneller kloppen

Dit is wat een bezoek aan Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging met je doet: het haalt je uit de waan van de dag en raakt je in je hart. Ontdek ons programma, laat je hart sneller kloppen. 


programma 23/24

 • Kamermuziekconcours Gelre

  Finale
  zo 24 sep ’23

  Kamermuziek Concours Gelre is een landelijk concours voor musici t/m 27 jaar. De ensembles presenteren zich als duo, trio of elke andere omvang, maar altijd zonder dirigent. Het repertoire is klassieke muziek, van oud tot hedendaags.

 • Jean-Michel Blais

  Aubades
  do 28 sep ’23

  De Canadese pianist/componist Jean-Michel Blais combineert neoklassiek, minimalisme en avant-garde tot een geheel eigen stijl. Als natuurtalent werd hij op zijn 17e gevraagd om te komen studeren aan het conservatorium, maar na twee jaar verliet hij de opleiding weer omdat de striktheid hem niet beviel. Sindsdien gaat Blais zijn eigen weg en laat hij zich net zoveel beïnvloeden door Chopin als door Steve Reich en Yann Tiersen. Zijn nieuwe album Aubades vertaalt zijn overgang van pianist naar componist: het is zijn eerste plaat die geschreven is voor een ensemble. 

   

 • Mozarts Zauberflӧte - The next generation

  Theu Boermans i.s.m. Theateralliantie & OPERA2DAY
  vr 29 sep ’23
  -
  zo 1 okt ’23

  Na het succes van de grootschalige succesvoorstelling Amadeus (2019) brengen regisseur Theu Boermans en zijn vaste team nu de opvolger: Mozarts Zauberflöte – the next generation, een opwindende en actuele bewerking van Mozarts wereldberoemde opera Die Zauberflöte. Het belooft een sprankelende, theatrale en muzikale ervaring te worden, uitgevoerd met live koor en orkest. Zoals in de eerste voorstellingen in Mozarts tijd bestaat de cast uit een mix van acteurs en zangers.  

 • Een intro tot barock 'n roll & de swing van Bach

  Voorprogramma bij Brandenburgse Concerten door Arinde Jonker
  blikvanger
  za 30 sep ’23

  Johann Sebastian Bach leefde van 1685 tot 1750. Oude muziek, zou je zeggen. En toch swingt zijn muziek! Je zou er op kunnen dansen, als je maar weet hoe je ernaar moet luisteren. Arinde Jonker neemt je mee naar de tijd van Bach: de tijd van de barok. Ze vertelt je waarom de barok net zo goed barock ‘n roll genoemd kan worden, zo uitdagend kan muziek uit die periode zijn. Vooral Bachs Brandenburgse Concerten tonen alle onderdelen van deze uitzinnige barock ‘n roll stijl. Als je de viool vervangt door een gitaar hoor je heavy metal, als je het ritme van de strijkers vervangt door een drumcomputer hoor je techno. Oké, met een beetje fantasie dan, maar daar helpt Arinde je graag bij. 

 • Brandenburgse Concerten

  Nederlandse Bachvereniging
  za 30 sep ’23

  Met deze concerten solliciteerde Bach in 1721 naar een nieuwe baan bij de markgraaf van Brandenburg. Tegenwoordig behoren ze tot zijn meest geliefde werken. Elk concert is anders in instrumentatie, lengte, structuur, stijl en techniek. Onder leiding van violist Bojan Čičić brengt de Nederlandse Bachvereniging een waar spektakel van vormen en kleuren!

 • Rondleiding door De Vereeniging

  zo 1 okt ’23
  -
  zo 3 dec ’23

  Wil je een uniek kijkje nemen achter de schermen en ervaren hoe het is om op het podium te staan? Of wil je alle ins en outs weten over de architectuur en zien waar de artiesten verblijven? Neem dan deel aan een rondleiding op zondagochtend. Onze rondleiders nemen je mee op een verrassende tocht door het ruim honderdjarige concertgebouw.

 • n00b speelt n00b

  n00b
  di 3 okt ’23

  Het duo n00b (Laura Bakker en Isabelle Kafando) beleefde afgelopen zomer een droomdebuut. In juni 2021 studeerden ze af aan de toneelschool en wonnen ze de Top Naeff prijs, een prijs die onregelmatig wordt uitgereikt onder de afstudeerders van de AHK, voor het meest veelbelovende talent. Ook wonnen ze dat jaar (2021) het Amsterdams Kleinkunst Festival en namen daarmee de publieksprijs en de Wim Sonneveld prijs in ontvangst.

   

 • Rob Wijnberg

  Voor ieder wat waars
  wo 4 okt ’23

  Theatercollege van De Correspondent-oprichter Rob Wijnberg, over waarheid en de rol daarvan in onze maatschappij. Terwijl onze schermen zich vullen met nepnieuws, complottheorieën en liegende politici, dringt zich voortdurend de vraag op: wat is waar? Geloven we nog in waarheid? Of geloven we alleen in onze eigen waarheid?

 • Cem Adrian

  European Tour
  do 5 okt ’23

  Cem Adrian is een Turkse singer-songwriter, auteur, producent en regisseur. Hij staat bekend om zijn vermogen om van bas tot sopraan te zingen, omdat zijn stembanden drie keer zo lang zijn als die van een gemiddeld mens. Hij sluit grenzen, stijlen en regels uit in zijn muziek en definieert zichzelf als een ''vrije muzikant''.

 • Moeder Aarde

  Cappella Amsterdam
  do 5 okt ’23

  Ons vaste zanggezelschap Cappella Amsterdam en Calefax brengen een ode aan Moeder Aarde, met tijdloze muziek van Monteverdi en Dvořák, maar ook nieuw werk van de Australisch-Nederlandse componist Kate Moore. 

 • Racoon

  Spijt is iets voor later
  vr 6 okt ’23

  De Zeeuwse band Racoon tourt dit najaar langs theaters in het hele land. Het indrukwekkende repertoire van de band – met hits als Het Is Al Laat Toch, Liverpool Rain, No Mercy, De Echte Vent, Love You More en Oceaan – leent zich perfect voor de intieme setting van het theater.

 • Herman van Veen

  Een voorstelling
  za 7 okt ’23
  -
  zo 8 okt ’23

  “zing het honderd uit 
  ook al ben ik van gisteren 
  speel altijd wel viool, 
  dans wat ik dansen kan 
  al krijgt de tijd er vat op 
  het nieuwe gaat er nooit vanaf”

van 19