Piano Biënnale

Grenzeloos, baanbrekend en bevrijdend: Free the piano!

Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!

Het programma:

 • Piano Biënnale - Le sacre du printemps

  Daria van den Bercken, Gerard Bouwhuis, Israel Galván
  zo 23 apr ’23

  Door ziekte moet mezzosopraan Barbara Kozelj zich helaas terugtrekken uit het slotconcert van de Piano Biënnale. Hierdoor komt het stuk El Amor Brujo van Manuel de Falla te vervallen. 

   

   

 • Piano Biënnale - Toekomstmuziek

  Olga Pashchenko
  zo 23 apr ’23

  Geen hokjesdenken voor Olga Pashchenko. Het is niet of-of, maar en-en voor deze Russische klaviervirtuoos: oude en nieuwe muziek, klavecimbel en fortepiano, moderne piano en orgel. Wij zetten deze middag een vleugel én een fortepiano voor haar klaar, en Pashchenko neemt Beethoven en Silvestrov mee.

 • Listen First

  Expositie
  zo 23 apr ’23

  Als een musicus een nieuw stuk instudeert, is die er soms wel maandenlang mee bezig. Hoe anders is dat voor jou als luisteraar: je gaat naar een concert en hoort het nieuwe muziekstuk één keer. Als je geluk hebt, herhaalt het zich nog als een herinnering in je hoofd. Te weinig om de muziek écht te leren kennen.

 • Piano Biënnale - Jong Jong Talent

  Adam Akopian
  zo 23 apr ’23

  Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat geldt in elk geval voor de drie superjonge toptalenten die je vanmiddag hoort.

   

 • Piano Biënnale - Familieconcert met Christiaan Kuyvenhoven

  zo 23 apr ’23

  Christiaan Kuyvenhoven speelt een concert voor de hele familie. Onderdeel van het programma is de wereldpremière van het stuk dat in de voorafgaande kinderworkshop gecomponeerd is door kinderen van 8-12 jaar, gegeven door Stichting in de Knop.

 • Piano Biënnale - Piano and friends: feestelijke kamermuziek

  Finghin Collins, Cédric Tiberghien, Ruysdael Kwartet
  zo 23 apr ’23

  Geen betere manier om je zondag te binnen dan met feestelijke kamermuziek. En er is genoeg kamermuziek waarin een rol is weggelegd voor de piano. De Ierse pianist Finghin Collins zet zich, samen met goede vriend Cédric Tiberghien, aan de vierhandige Hongaarse dansen van Brahms – was je nog niet wakker, dan toch wel na dit vierhandig huzarenstukje!

 • Piano Biënnale - Kinderworkshop: Componeren kun je leren

  Stichting In de Knop en Christiaan Kuyvenhoven
  incl. familieconcert
  zo 23 apr ’23

  Hoe bedenk je muziek? En hoe schrijf je een nieuw liedje eigenlijk op? Stichting In de Knop geeft een workshop Compositie aan kinderen vanaf 8 tot 12 jaar. Onder leiding van pianist Remy Alexander leer je de beginselen van het componeren. En dat niet alleen: het stuk dat je hebt geschreven wordt daarna door meesterpianist Christiaan Kuyvenhoven op het grote concertpodium uitgevoerd! Natuurlijk mag je dat, samen met je ouders, van dichtbij beluisteren: op je stoel, op de kop of misschien zelfs wel op het podium onder de piano.  

  Ervaring heb je niet nodig! Tijdens de workshop mag je alle vragen stellen die je maar hebt. 

 • Piano Biënnale - Late Night: De verstilling van John Cage

  Cédric Tiberghien
  za 22 apr ’23

  Wat gebeurt er als je een paperclip op een paar snaren van je piano zet? En wat doet een papiertje? Het is 1938 en John Cage is aan het experimenteren. 

 • Piano Biënnale - Bevrijdende improvisaties en meesterwerken

  Gabriela Montero
  za 22 apr ’23

  Bedenk van tevoren alvast: wat is mijn favoriete melodie of muzikale lievelingsthema? Wie weet gebruikt Gabriela Montero jouw thema als uitgangspunt voor een van haar piano-improvisaties. 

 • Piano Biënnale - Vrij spel op het orgel

  Laurens de Man
  za 22 apr ’23

  Tijdens deze Piano Biënnale is er ook aandacht voor de verre oudoom van de piano: het orgel. Al lang voor er maar een voorzichtige contour van het klavecimbel te ontwaren viel, was daar al het orgel –  stevig aan de basis van de klavierfamilie. Het orgel is een nieuwe aanwinst voor Musis. Het instrument uit 1842 verhuisde in 2022 van Museum Arnhem naar de Balkonzaal van de Arnhemse concertzaal. Een ambachtelijk, ‘klein maar fijn’, intiem instrument.

 • Piano Biënnale - Familieconcert met Lestari Scholtes

  za 22 apr ’23

  Lestari Scholtes speelt een concert voor de hele familie. Onderdeel van het programma is de wereldpremière van het stuk dat in de voorafgaande kinderworkshop gecomponeerd is door kinderen van 8-12 jaar, gegeven door Stichting in de Knop.

   

 • Piano Biënnale - Pianofest

  Door David Kuyken, Pianofest en amateurpianisten
  za 22 apr ’23

  Piano Biënnale heeft de handen ineengeslagen met PianoFest voor een mini-editie van dit festival voor de amateurpianist.

  Wil jij als amateurpianist ook in de huid kruipen van een echte concertpianist en optreden in de Grote Zaal van Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen? Tijdens deze editie van PianoFest speel je op een Steinway concertvleugel en kun je je eigen repetoire kiezen: jazz, klassiek, pop, minimal of eigen werk.

van 2