Mattias Spee

Dutch Classical Talent
zo 15 okt ’23 15:00 - 16:00
zo 15 okt ’23
15:00 - 16:00
  • zo 15 okt ’23
    15:00 - 16:00
    De Vereeniging Kleine Zaal - vrije plaatskeuze

De veelzijdige pianist en componist Mattias Spee is gebiologeerd door de nacht. Hij onderzoekt de emoties die je kan voelen tijdens de verschillende stadia van een slapeloze nacht met eigen werk én stukken van onder meer Chopin, Poulenc en Skrjabin.

“Een eigenzinnig en veelzijdig muzikant, improviseert en componeert. Zowel in zijn spel, zijn voorkomen als in zijn repertoire keuze komt zijn rebelse en activistische inborst tot uiting. Hij laat zich niet vertellen wat hij moet doen, vaart helemaal zijn eigen koers.”  (Jury Dutch Classical Talent)

In de nacht ligt alles onder een vergrootglas. De menselijke beleving barst uit zijn voegen wanneer de maan schijnt en de wereld slaapt. Een slapeloze nacht is als het maken van een reis door de uitersten van alle emoties die een mens kan voelen. Tal van componisten, zoals Chopin, Scriabin en Poulenc, hebben zich laten inspireren door het mysterieuze, ongrijpbare karakter van de nacht. Naar hun voorbeeld heeft nu ook de jonge pianist Mattias Spee een cyclus van composities gemaakt, waarin alle stadia van de slapeloosheid worden doorleefd. Hij zet zijn eigen muziek af tegen de composities die hem hebben geïnspireerd.  

Dutch Classical Talent

Deelnemers aan de Dutch Classical Talent tournee behoren tot de grootste klassieke beloftes van Nederland. Een vakjury benoemt na twee auditieronden vier solisten, duo’s of ensembles tot finalisten. Zij spelen een eigen samengesteld programma in alle grote concertzalen van Nederland. Ontdek als eerste deze aanstormers!

Programma

Weyrauther Nocturnal for prepared piano
Chopin Nocturne nr. 8
Skrjabin Nocturne nr. 2
Idema Nocturne nr. 1
Poulenc Nocturne nr. 5

Spee Insomnia

Uitvoerenden

Mattias Spee piano