foto: Zoé Khan-Thibeault

Le Bateau Ivre

Beelden, kleuren en emoties
Kamermuziek Nijmegen
di 10 okt ’23 20:15 - 21:25
di 10 okt ’23
20:15 - 21:25
  • di 10 okt ’23
    20:15 - 21:25
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

Le Bateau Ivre speelt met beelden, kleuren en emoties. Wie echter denkt dat ‘Le Bateau Ivre’ suggereert dat de musici zich laten meevoeren door onvoorspelbare sferen en emoties – net als de dronken boot uit het gelijknamige gedicht van Arthur Rimbaud uit 1871 – komt bedrogen uit. De luisteraar is de boot; het ensemble de zee

Door de samenvoeging van de heldere tonen van een duo fluit-harp met het warme geluid van een strijktrio creëert Le Bateau Ivre een rijke zee aan kleuren en klanken. Daarmee volgen ze de Franse harpist Pierre Jamet en zijn Quintette Instrumental de Paris die dat een eeuw geleden ook deden. Met muziekstukken van neo-klassiek tot post-tonaal voert Le Bateau Ivre de luisteraar mee op een zee waarvan alleen de musici weten hoe hoog de golven zijn.

Dit concertprogramma brengt het publiek terug naar het interbellum. Via de originele werken die destijds voor harpkwintet werden gecomponeerd, maar ook teksten die de politieke en sociale context oproepen, gaat het kwintet van de roaring twenties naar de opkomst van het fascisme, en tot het begin van WOII. In deze fascinerende en onrustige tijden werd muziek een toevluchtsoord voor zowel artiesten als publiek. Helaas zou niemand gespaard blijven door de komende waanzin. Vandaag, geconfronteerd met zoveel uitdagingen, wil Le Bateau Ivre met dit concertprogramma een opzwepende oproep doen tegen apathie. Een ode aan vrede en eenheid.

Georganiseerd door de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek

 

Programma

Gabriel Pierné Variations libres et Finale, op. 51
Marcel Tournier Suite, op. 34
Joseph Jongen Concert à cinq, op. 71
Jean Absil Concert à cinq, op. 38

Uitvoerenden

Séréna Manganas viool
Valentin Chiapello altviool
Kevin Bourdat cello
Samuel Casale dwarsfluit
Jean-Baptiste Haye harp