Passie & Pathos

Symfonieorkest Nijmegen
di 7 nov ’23 20:15 - 22:05
di 7 nov ’23
20:15 - 22:05
  • di 7 nov ’23
    20:15 - 22:05
    Pauze 20:55
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

Grootse orkestmuziek met 80 musici van het Symfonieorkest Nijmegen onder leiding van Frans-Aert Burghgraef op het podium. Passie voor muziek, dat is wat de leden van het orkest bindt. Passie staat voor hartstochtelijke liefde, die soms ook om opoffering vraagt. Pathos zou je de overtreffende trap van passie kunnen noemen: het gaat om heftige, misschien zelfs overdreven sterke emoties. 

Hoe geweldig is het dan om muziek te spelen die het gevoel van gepassioneerd zijn omzet in klanken en emoties. En dat is wat bij uitstek in de zesde symfonie van Tsjaikovski gebeurt. Het is een muziekstuk met sterke emoties, klagende melodieën en heftige passages. Niet verwonderlijk dat deze symfonie de naam Pathétique draagt.  

Het eerste celloconcert van Dmitri Kabalevski wordt gekenmerkt door vitaliteit en frisheid, maar Kabalevski had ook een sterk gevoel voor dramatiek en pathos. Lidy Blijdorp, een gepassioneerde cellist met veel vertelkracht, soleert in dit werk. 

Het concert opent met de Ouverture tot Tannhäuser, één van de grote muziekdrama’s van Richard Wagner. Wat we ook van Wagner vinden, zijn muziek is zeer gepassioneerd of zelfs pathetisch. 

Passie & pathos: Het Symfonieorkest Nijmegen gaat ervoor! 

Wolfgang app

Bij dit concert kan de Wolfgang app gebruikt worden.