Hommage aan Duke Ellington

Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. Dennis Mackrel ft. Phion & Anna Serierse
za 1 jun ’24 20:15 - 22:15
za 1 jun ’24
20:15 - 22:15
  • za 1 jun ’24
    20:15 - 22:15
    Pauze 21:05
    De Vereeniging Grote Zaal

‘It don’t mean a thing if it ain’t got that swing’ - Het is één van de vele hits van jazzlegende Duke Ellington, maar hij liet zich ook sterk inspireren door klassieke muziek en bracht jazz- en symfonieorkest dichter bij elkaar.

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw blikt nu, 50 jaar na zijn dood, terug op het veelzijdige oeuvre van The Duke. Naast een nieuwe bewerking van Grieg's Peer Gynt Suite samen met strijkers van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel hoor je ook de vele klassiekers die hij samen met Ella Fitzgerald opnam, in dit concert vertolkt door de Edison-winnende jazzvocalist Anna Serierse. Ook wordt met een aantal jonge jazztalenten de invloed van Ellington op de hedendaagse jazz onderzocht. Het concert wordt geleid door de Amerikaanse dirigent Dennis Mackrel. Of je nu jazzfan bent of een liefhebber van klassiek, dit concert mag je niet missen! 


over Jazz Orchestra of the Concertgebouw & Dennis Mackrel 


 Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw bestaat uit Nederlandse jazzmusici van wereldklasse. De big band behoort tot de top van Europa, met een sterke visie en respect voor muziek in al haar vormen. Het orkest won meerdere Edison Awards en werkte samen met legendes als Chick Corea, Dr. Lonnie Smith en Joshua Redman. Naast dat ze meer dan eeuw Nederlandse jazz toegankelijk willen maken voor nieuwe generaties, kijkt het orkest graag vooruit en werkt samen met hedendaagse (jazz)musici uit alle windstreken. Het orkest werkt al méér dan twintig jaar samen met dirigent, componist en jazzdrummer Dennis Mackrel, bekend van the Count Basie Orchestra en het Vanguard Jazz Orchestra. 


over Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel 


Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel wil voor zoveel mogelijk mensen van betekenis zijn met live symfonische muziek. Onder leiding van chef-dirigent Alexei Ogrintchouk biedt Phion een grote variëteit in muzikale programma’s met als doel te vernieuwen en te verrassen. Grenzen worden verlegd en kaders van traditionele concertbeleving, concertzaal en het vak van orkestmusicus worden doorbroken. Het orkest introduceert nieuwe thema’s en gaat samenwerkingen aan binnen en buiten het eigen vakgebied. Zo klinkt Phion elke keer anders en valt er voor iedereen iets te ontdekken. 

inleiding

Voorafgaand aan het concert is er om 19.15 uur geeft Walter van de Leur een inleiding. De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor het concert in het verkoopproces.

Walter van de Leur is, namens het Conservatorium van Amsterdam, de eerste bijzonder hoogleraar Jazz en Geïmproviseerde Muziek in Nederland aan de Universiteit van Amsterdam. Van de Leur richt zich in zijn werk op de geschiedenis van de jazzreceptie en is nauw betrokken bij interdisciplinair en praktijkgericht onderzoek. Hij is een expert en schrijver op het gebied van de muziek van Duke Ellington en Billy Strayhorn.

Heb je al tickets en ben je verhinderd? Laat het ons s.v.p. weten via een mail aan kassa@sedv.nl. Dan kunnen andere belangstellenden de inleiding bijwonen.