foto: Bart Grietens

Arno Schuitemaker

30 appearances out of darkness
vr 13 okt ’23 20:00 - 21:10
vr 13 okt ’23
20:00 - 21:10
  • vr 13 okt ’23
    20:00 - 21:10
    Stadsschouwburg Theaterzaal

Los van wat we ermee associëren, kan het donker desoriënterend en zelfs bedreigend zijn: het onbekende, het onaangename, de leegte. Maar er is niet altijd aan te ontsnappen. Wat als duisternis door een verandering van perspectief juist een voedingsbodem biedt? “De toekomst is donker, en dat is het beste wat de toekomst kan zijn,” schreef Virginia Woolf ooit. 

Met 30 appearances out of darkness creëert Arno Schuitemaker een ervaring waar vanuit het duister een nieuwe ervaring opent. In het aardedonker ontstaan weinig belichte beelden, soms op de grens van perceptie. Mysterieus en betoverend. Veronderstellingen die we maken worden uitgedaagd, terwijl een groep performers over het toneel beweegt. Niet iedereen is tegelijkertijd zichtbaar, maar hun aanwezigheid is altijd voelbaar. Deze wereld heeft een eigen soort zwaartekracht waarin alles en iedereen wordt opgenomen en  wordt langzaamaan omgetoverd tot een plek van bescherming, hoop en verovering.

Arno Schuitemaker: "Misschien is het een bewijs dat ik ouder word, maar ik voel dat ik me  steeds minder verzet tegen de kwetsbaarheid van het leven. Toen ik Derek Jarmans boek Chroma aan het lezen was, resoneerden deze woorden bij me: Is zwart hopeloos? Heeft niet elke donkere onweerswolk een zilveren rand? In donkerte ligt de mogelijkheid van  hoop. Het bracht me ertoe te willen nadenken over de betekenis van deze paradox, en hoe het ons ten goede kan komen. Misschien kunnen we verlichting vinden door in het donker te verdwijnen, al was het maar om er aan de andere kant uit te komen." 

In dit item vertelt Arno Schuitemaker tijdens het Holland Festival meer over zijn voorstelling 30 appearances out of darkness.

Let op: bij deze voorstelling worden TL-lampen gebruikt voor een stroboscoop effect. 

"Een magistraal totaalcrescendo in dans, licht en geluid, dat tot de verlossende finale fascineert."

De Volkskrant ★★★★

Credits

Creatie Arno Schuitemaker 
Performers Ivan Ugrin, Ahmed El Gendy, Emilia Saavedra, Frederik Kaijser, Rex Collins, 
Clotilde Cappelletti, Jim Buskens, Paolo Yao 
Dramaturgie Guy Cools 
Muziek Aart Strootman
Lichtontwerp Jean Kalman 
Scenografie Jean Kalman en Arno Schuitemaker