foto: Anne Claire de Brei

Laagland

Het Nationale Theater
wo 29 nov ’23 20:00 - 22:00
wo 29 nov ’23
20:00 - 22:00
  • wo 29 nov ’23
    20:00 - 22:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal

Het Nationale Theater presenteert Laagland in regie van Eric de Vroedt, de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling van schrijver Nathan Vecht (bekend van televisieserie Het jaar van Fortuyn). Vingervlug en met snijdende humor toont hij de staat van Nederland. Een samenleving die wankelt langs de kloof tussen de elite en de lagere middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland. Eric de Vroedt regisseert een topcast met onder anderen Mark Rietman, Tamar van den Dop, Joris Smit en Soumaya Ahouaoui.

Groeiende ongelijkheid en klimaatverandering
Een samenleving die wankelt langs de kloof tussen de elite en de lagere middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland. In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord wanneer de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. Succesvolle tech-ondernemer Hugo en flexwerkende installatiemonteur Ferry staan lijnrecht tegenover elkaar in belangen en opvattingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt deze strijd een fatale wending. Eric de Vroedt regisseert een topcast met onder anderen Mark Rietman, Tamar van den Dop, Joris Smit en Soumaya Ahouaoui.

Begin je bezoek digitaal
Beleef Laagland ook online met het virtuele verhaal van schrijver en regisseur Alkan Çöklü. Via de SneakPeek app volg je in de dagen vóór je bezoek de digitale levens van Mette (Emma Buysse) en Nick (Alex Hendrickx), de dochter en zoon van de hoofdpersonages. Via je telefoon zie je hun berichten en video-chats. De jeugdige blik die Mette en Nick op hun vaders werpen laten hen zichzelf en elkaar ontdekken.

In de pers

“Ambitieuze politieke satire (…) Alle politici en ambtelijke woordvoerders moeten dit stuk zien” - Theaterkrant
"Sublieme voorstelling. Maatschappijkritisch mét humor." – een bezoeker van Laagland
“Scherpe dialogen vol humor en menselijk leed.” – een bezoeker van Laagland

De voorstellingen van 28 en 29 november zijn samengevoegd vanwege tegenvallende kaartverkoop en personele onderbezetting. Kaartkopers van de voorstelling op 28 november zijn per mail geïnformeerd.

Nathan Vecht en Eric de Vroedt steken de thermometer diep in de samenleving

Telegraaf ★★★★

Credits

tekst Nathan Vecht 
regie Eric de Vroedt 
regie assistentie Chyramain van Kempen
spel Soumaya Ahouaoui, Emma Buysse, Tamar van den Dop, Alex Hendrickx, Alwin Pulinckx, Mark Rietman, Betty Schuurman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jaap Spijkers, Nazanin Taheri
compositie en muziek Florentijn Boddendijk en Remco de Jong