foto: Joris - Jan Bos

NDT 2

Illuminate
do 21 dec ’23 20:00 - 21:50
do 21 dec ’23
20:00 - 21:50
  • do 21 dec ’23
    20:00 - 21:50
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • Op de tickets zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Illuminate richt de schijnwerpers op drie jonge choreografen. Deze krijgen de kans om ofwel een nieuw werk te creëren, of een bestaand, recent werk uit hun oeuvre nieuw leven in te blazen. 

Programma

Nadav Zelner Bedtime story
Micaela Taylor nieuwe creatie
Jermaine Spivey Codes of Conduct

Nadav Zelner - Bedtime story

Bedtime story (2021), dat Nadav Zelner te midden van de COVID-19 pandemie maakte, komt terug naar het NDT-toneel. "In dit werk was het belangrijk voor mij om mijn dromen een podium te geven, en de dromen die ik had als kind in iets tastbaars uit te drukken. Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om onze dromen in de steek te laten. We moeten opnieuw kennismaken met het kind in ons," zegt Zelner. Bij de première kreeg het werk lovende kritieken: "Zelners danstaal is driftig, razendsnel en totaal, gedetailleerd tot aan de duim toe", schreef NRC.

Bekijk hier de trailer van Bedtime story

Micaela Taylor - wereldpremière – Lights, Camera, Dismantled

Micaela Taylor is danser, choreograaf en artistiek directeur van haar gezelschap TL Collective. Met een achtergrond in hiphop en ballet, heeft ze haar eigen dansstijl gecreëerd, dat ze Expand Practice noemt. Hierin staat emotie centraal, en worden variaties in lichamelijkheid en texturen gecreëerd als een expressie van iemands authenticiteit. Taylors bewegingstaal is door de Los Angeles Times omschreven als "atletisch en sierlijk, precies en vloeiend", en een die "zich nestelt in tweedelingen". Deze première is Taylors eerste creatie voor het gezelschap.

Bekijk hier de trailer van Lights, Camara, Dismantled

Jermaine Spivey - Codes of Conduct

Hoe voelt, klinkt en ziet participatie eruit? Hoe kan onze perceptie van 'vooruitgang' collectieve betrokkenheid stimuleren? Vanuit de wens om nieuwe makers te ondersteunen, heeft NDT Jermaine Spivey uitgenodigd om een uitgebreide versie van Code of Conduct (2022) te creëren voor het Amare-toneel, dat hij oorspronkelijk maakte voor Up & Coming Choreographers 2022. "Met Code of Conduct was ik geïnteresseerd in het definiëren van lichamelijkheid door middel van choreografische en geïmproviseerde structuren die de dansers plaatsen in verschillende staten van zijn, niets, iets", zegt Spivey. “De structuren vragen om nauwkeurigheid, gevoeligheid en reactievermogen. Op deze manier kan het werk gezien worden als een uitwerking van dit gemeenschappelijke proces.”

Twee pauzes

Deze voorstelling heeft twee pauzes. Het inbegrepen drankje kun je in de eerste pauze afhalen aan de bar. Voor de overige drankjes geldt: pin only.

  • Start 20:00
  • Eerste pauze 20:25 
  • Tweede pauze 21:10
  • Verwachte eindtijd 21:50