foto: Mara Vissers

Pianostemmen

TG Goed Gezelschap
vr 29 mrt ’24 20:00
vr 29 mrt ’24
20:00
  • vr 29 mrt ’24
    20:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • Op de tickets zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Pianostemmen gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls. 

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever.

Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.

Inleiding om 19.00 uur foyer tweede balkon

Voorafgaand aan de voorstelling is er om 19.00 uur een inleiding in de foyer van het tweede balkon, omdat het theatercafé gesloten is. De lift in de Stadsschouwburg gaat tot het eerste balkon. Daarna kun je de bordjes volgen.
De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor de voorstelling in het verkoopproces. Heb je al een voorstellingsticket? Via 'mijn account' en 'verrijk je ervaring' kun je een ticket voor de inleiding bijbestellen. 

Uitdagend concept wordt knap uitgevoerd.

NRC ★★★★

Credits

Idee & concept Klemens Patijn
Regie Ria Marks
Spel Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn
Schrijver Wessel de Vries