foto: Sanja Marusic

De meester en Margarita

Orkater/De Nieuwkomers - KONVOOI
wo 21 feb ’24 20:00 - 21:20
wo 21 feb ’24
20:00 - 21:20
  • wo 21 feb ’24
    20:00 - 21:20
    Stadsschouwburg Theaterzaal

KONVOOI onderzoekt aan de hand van Boelgakovs meesterwerk De meester en Margarita hoe de mens zich staande houdt in een wereld waarin waarheid haar waarde verloren lijkt te hebben. Het is een zoektocht naar houvast in een tijd waarin men het recht claimt op zijn eigen werkelijkheid en feiten ook maar een mening lijken te zijn.

In De meester en Margarita bezoekt de duivel Moskou om daar het zelfbedrog van haar inwoners te ontmaskeren. Wat volgt is een vervreemdende reis langs drie mensen die de wereld niet meer begrijpen en hier ieder op hun eigen manier mee omgaan. We ontmoeten een jonge dichter die ervan overtuigd raakt dat hij in een leugen leeft, een depressieve schrijver die zichzelf heeft laten opsluiten in een inrichting en Margarita, die boven alles op zoek is naar iets waars. Ondertussen wordt Jezus Christus wegens laster veroordeeld tot de kruisdood. De meester en Margarita is een illusionaire trip over onbegrip, de angst voor het onbekende en de moed om het niet zeker te weten.
 
De voorstelling was een regelrechte hit en tourde in 2022 langs uitverkochte zalen en werd door de toneeljury als een van de beste voorstellingen van het seizoen geselecteerd voor het Theater Festival. Na het succesvolle ILIAS (2019) is De meester en Margarita (2021) opnieuw een moderne bewerking van een klassieker uit de literatuurgeschiedenis, doorspekt met musicalnummers en vijfstemmige samenzang.
 
Binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. De meester en Margarita is de 24e productie van Orkater/De Nieuwkomers. 

In de pers

“Wat een feestje, deze meester en Margarita van Konvooi” ★★★★★ - De Volkskrant

De meester en Margarita is muziektheater dat op alle facetten omverblaast

NRC ★★★★★

Credits

Spel Jacob de Groot, Belle van Heerikhuizen, Jasper van Hofwegen, Marit Hooijschuur, Victor IJdens, en Bart Sietsema
muziek 1e bedrijf Tessa Jackson