Nora Fischer

De Sprong
wo 24 apr ’24 20:15 - 21:40
wo 24 apr ’24
20:15 - 21:40
  • wo 24 apr ’24
    20:15 - 21:40
    De Vereeniging Kleine Zaal - vrije plaatskeuze

In plaats van zingen, gaat Nora Fischer vertellen waaróm ze niet gaat zingen. Een tijdlang kon ze dat namelijk niet meer. Door een complexe verkramping in haar strottenhoofd kwam zelfs Happy Birthday er niet meer uit. Hoe kon zoiets gebeuren?

Met die vraag graaft Nora zich een weg in de rondte, via de verstikkende druk van 's werelds grootste podia, tot de innerlijke druk die ze als venijnige angel uit haar systeem moest trekken om haar keelspieren weer tot ontspanning te manen. Ze legt bloot hoe haar lichaam verdere deelname aan een wereld van superlatieven, topprestaties en glansrijke successen saboteerde. Hoe zij nooit helemaal paste in de mal die de muziekindustrie, al of niet bewust, klaar heeft liggen voor grote talenten. Hoe zij langzaam maar zeker het plezier verloor waarmee het zingen ooit begon, en hoe dat plezier plaatsmaakte voor een duistere binnenwereld vol priemende ogen en scherpe oordelen. In de oorverdovende afwezigheid van haar instrument, zoekt Nora naarstig naar een verklaring hoe iets dat wordt geboren uit zóveel plezier, kan verworden tot een bron van zóveel strengheid.

Ook al is dit een voorstelling zonder live muziek; Nora koos er bewust voor om niet de theaters in te gaan, maar haar verhaal juist te vertellen in de concertzalen waar zij zo vaak gezongen heeft. Om ook met het publiek te kunnen delen hoe wrang het voelt om deze zalen niet met melodieën te kunnen vullen. En omdat het voor haar als de veiligste plek voelt om haar uiterst persoonlijke verhaal met haar publiek te kunnen delen. De Sprong is een uitnodiging om Nora bij te staan in een intieme openbaring van dat wat we stilletjes allemaal wel weten: niets is wat het lijkt.

 

Credits

Nora Fischer tekst en spel
Nina de la Parra eindregie