Passiemuziek in kerk en kroeg

Voorprogramma bij het concert van Stile Antico
blikvanger
za 30 mrt ’24 19:15
za 30 mrt ’24
19:15 - 19:45
  • za 30 mrt ’24
    19:15 - 19:45
    De Vereeniging Kleine Zaal - vrije plaatskeuze

Er is meer klassieke muziek gecomponeerd voor Pasen dan voor Kerst. Waarom is dat eigenlijk zo? Arinde Jonker vertelt in dit voorprogramma op een aanstekelijke manier over de muziektraditie rondom Pasen, toen en nu.

In het concert van Stile Antico op zaterdag 30 maart klinkt muziek uit de renaissance en vroege barok. Wat voor rol speelt muziek in de kerk in die periodes? Is het imago van de kerkelijke Passiemuziek een beetje af te stoffen? En is er ook een verklaring voor de typisch Nederlandse jaarlijkse ‘Matthäus-gekte’ waarbij uitvoeringen van de Matthäus Passion in concertzalen en kerken als paddestoelen uit de grond schieten? Dit, en meer, bespreekt Arinde.

Over Arinde

Arinde Jonker (1990) stond al voor ze kon lopen te hupsen in de box op de tonen van Bach. Deze fascinatie zette zich voort in de loop van haar leven. Bach swingt in haar oren, en die overtuiging brengt ze maar al te graag over aan anderen. Sinds 2020 maakt zij radioprogramma’s waarin zij klassieke muziek op toegankelijke wijze presenteert aan iedereen die interesse heeft. Klassiek leeft!

Onderdeel van