Joe Jackson

Two Rounds of Racket Tour
i.s.m. Doornroosje
za 14 sep ’24 20:15
za 14 sep ’24
20:15

Met gepaste trots verwelkomen Concertgebouw De Vereeniging & Doornroosje, zanger, muzikant en producer Joe Jackson terug in Nijmegen.

Ditmaal komt Joe Jackson in het kader van zijn The Two Rounds Of Racket Tour. De show bestaat uit twee delen: een soloset van Joe Jackson met zijn originele nummers, en een set gebaseerd op het album What A Racket! –  de eerste uitvoering in meer dan 100 jaar van de liedjes van het vergeten Music Hall-genie Max Champion, met Joe Jackson en zijn negenkoppige band.

Eind vorig jaar verscheen er een splinternieuw album van het muzikale fenomeen Joe Jackson. Zijn nieuwe album is getiteld Max Champion in 'What A Racket!’ – een heropleving van de liedjes van de raadselachtige Engelse Music Hall-artiest Max Champion uit het begin van de 20e eeuw.
 
Max Champion werd geboren in 1882 in het Londense East End en zou verwant zijn aan de grote Victoriaanse entertainer Harry Champion. Als opkomend artiest deelde hij het podium met grote sterren als Gus Ellen en Vesta Tilley, maar zijn carrière (net als het Music Hall-tijdperk zelf) werd afgebroken door de Eerste Wereldoorlog en zijn liedjes vervaagden in de vergetelheid. Dat wil zeggen, tot 2014, toen de bladmuziek van Max Champion opdook: eerst in Malta, daarna in Engeland en, intrigerend genoeg, in België, waar Max waarschijnlijk zijn einde vond in de loopgraven. In 2019 waren er genoeg nummers teruggevonden zodat Joe Jackson ze weer tot leven kon wekken met zijn band.

Joe Jackson: "Dit waren prachtige nummers in hun tijd, maar ze zijn ook verrassend modern. Soms is het bijna alsof Max, vanuit zijn Londen van het begin van de 20e eeuw, rechtstreeks tot ons spreekt in het begin van de 21e eeuw“.

"Music Hall" ontstond in het 19e-eeuwse Londen en veranderde rond 1900 van pubs en straatoptredens in grote theaters. Het trok een divers publiek, variërend van gewone mensen tot de elite.  De liedjes in dit genre verbeeldden het leven in de Victoriaanse en Edwardiaanse tijdperken, vaak doordrenkt met humor, satire, sentimentaliteit, patriottisme en soms duistere thema's als jaloezie en moord. Sommige nummers waren ook gewaagd maar slim uitgedrukt.

Bekijk ook zeker de documentaire over Max Champion ter voorbereiding op dit speciale optreden.

Het is een sta-concert met beperkte zitplaatsen. Deze zitplaatsen kunnen niet gereserveerd worden.