De zaak Shell
-
wo 2 okt ’2420:00 - 21:25Stadsschouwburg Theaterzaal
-
di 22 okt ’2420:00 - 21:25Stadsschouwburg Theaterzaal
In De zaak Shell zien we de belangrijkste hoofdrolspelers in het klimaatdebat in haarscherpe pleidooien uitleggen waarom ze doen wat ze doen: Shell, de consument, de overheid, de burger en een jonge generatie die zich zorgen maakt om hun toekomst. In vijf monologen zien we acteurs de verantwoordelijkheid steeds doorschuiven naar een andere partij. Zo laat De zaak Shell geraffineerd zien dat de klimaatcrisis uiteindelijk een verantwoordelijkheidscrisis is.
Aanleiding voor De zaak Shell is de rechtszaak die Milieudefensie aanspande tegen Shell. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Maar kan je zo’n verantwoordelijkheid bij de consument neerleggen? Of moet de overheid meer doen?
over Bureau Vergezicht
Bureau Vergezicht is het theatergezelschap van artistiek leider Anoek Nuyens en makers Erik Whien en Rebekka de Wit. Bureau Vergezicht maakt onderzoekende en meeslepende verhalen over macht, klimaat en gedeelde verantwoordelijkheid. Het gezelschap onderzoekt de rol die kunstenaars kunnen spelen in een wereld waar de klimaatcrisis aan de hand is en zet burgers, multinationals en politiek aan tot denken.
prijzen en adaptaties
Anoek Nuyens en Rebekka de Wit ontvingen voor De zaak Shell de prestigieuze regieprijs. Daarnaast won Jaap Spijkers de Arlecchino en werd Musia Mwankumi genomineerd voor de Columbina. In 2021 werd De zaak Shell verfilmd en uitgezonden op NPO3. Het jaar erop kocht de Nationale Opera & Ballet de rechten van het stuk om er een klimaatopera van te maken die in maart 2024 in première ging onder de titel The Shell Trial.
in de pers
“Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: De zaak Shell doet het.” - de Volkskrant ★★★★★
“De zaak Shell is documentair theater van het allerhoogste niveau” - Scènes ★★★★★
Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is.
credits
Concept, tekst & spel Anoek Nuyens & Rebekka de Wit
Spel Musia Mwankumi, Janneke Remmers, Jaap Spijkers
Eindregie Erik Whien