foto: Corrie Heijstek

Symfonieorkest Nijmegen o.l.v. Peter Bogaert, solist Esther Kuiper, zang

Zon, zee en rivieren
do 14 nov ’24 20:15
do 14 nov ’24
20:15
  • do 14 nov ’24
    20:15
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze
  • inclusief servicekosten, inclusief drankje

Zon, zee, rivieren…… al eeuwen vormen ze voor veel componisten een inspiratiebron voor het schrijven van prachtige muziek. Dat geldt ook voor Nielsen, Elgar, Hak en Schumann, de componisten die tijdens dit concert op het programma staan.

foto: Mike Wiering

Carl Nielsen componeerde de Helios Ouverture in 1903 tijdens een verblijf in Athene. Het stuk verklankt één dag, van zonsopkomst tot zonsondergang, waarbij de zon uiteindelijk ondergaat in de Egeïsche Zee.

 

Edward Elgar koos in 1899 voor zijn Sea Pictures vijf gedichten waarin de zee wordt bezongen. Het zijn vijf liederen voor altstem en orkest, waarin soms een kalme zee is te horen en dan weer een zee die woest te keer gaat in een storm.

 

Sem Hak schreef in 2021 in opdracht van het Symfonieorkest Nijmegen de sfeervolle compositie Stroom, een ode aan de Waal en Nijmegen. De componist laat de dag beginnen boven het water van de rivier, waarna de stad langzaam ontwaakt.

 

Robert Schumann componeerde in 1850 zijn Rheinische symfonie, opnieuw een werk dat geïnspireerd is door een rivier, in dit geval de Rijn. Toen Schumann dit werk schreef, wist hij nog niet dat hij in 1854 in de Rijn zou springen in een (mislukte) poging om een eind aan zijn leven te maken……

Programma

Nielsen Helios ouverture

Elgar Sea Pictures

Hak Stroom, een ode aan de Waal en Nijmegen

Schumann Symfonie nr. 3 'Rheinische' op. 97

Uitvoerenden

Peter Bogaert dirigent

Esther Kuiper mezzosopraan