Matteo Myderwyk

op Stadseiland Stek
zo 14 jul ’24 11:00 - 12:00
zo 14 jul ’24
11:00 - 12:00
  • zo 14 jul ’24
    11:00 - 12:00
    Stadseiland Stek

Pianist Matteo Myderwyk bracht afgelopen jaren als eerste Nederlandse pianist muziek uit bij het gerenommeerde label Warner Classics. Zijn albums Notes of Longing (2021) en Veluwe Suite (2022) werden met lof ontvangen. In de zomer van 2023 verscheen zijn recentste plaat getiteld A brief nostalgia.

Matteo sleepte een Edisons-nominatie in de wacht en toerde met een groot toetsenarsenaal langs concertzalen als Het Concertgebouw, TivoliVredenburg, De Doelen, Musis Arnhem en vele festivals.

Zijn opleiding als klassiek pianist aan het conservatorium leerde Matteo vooral om muziek van zijn helden Bach, Liszt en Messiaen achter te laten en zijn eigen muzikale taal te vinden. Hij besloot om alle klassieke regels van zich af te gooien. Muziek maken zonder vooraf gemaakte afspraken, met als doel in het moment muziek te maken. In zijn eigen studio nam hij verschillende albums op met zeer beperkte apparatuur: vaak niet meer dan een piano en een synthesizer. In 2024 verschijnt nieuw werk voor piano solo van zijn hand.

Edison Award

Matteo Myderwyck is voor zijn album A brief nostalgia genomineerd voor een Edison in de categorie Neoklassiek. Uit het juryrapport: Het is te horen dat de wortels van Matteo Myderwyk in de improvisatie liggen. De muziek op A brief nostalgia ontwikkelt zich organisch en blijft verrassen en boeien. Voor dit album is Myderwyk duidelijk op zoek gegaan naar het uitbreiden van zijn klankspectrum. We horen een heel arsenaal aan toetsinstrumenten en electronica maar de basis blijft de piano, dichtbij opgenomen maar toch aangenaam resonant. De zorgvuldig opgebouwde klankwereld levert een evocatief album op dat gevoelig is maar nooit zoet.

Stadseiland Stek tijdens de Vierdaagsefeesten

Een plek waar iedereen kan ont­dekken, ont­moeten en beleven. Bij Stadseiland Stek kunnen zow­el vol­wasse­nen als kinderen de druk­te van de stad ont­lopen in een omgev­ing vol muziek, the­ater en cul­tu­ur.

Je vindt Stadseiland Stek op het Nijmeegse eiland Veur-Lent. Veur-Lent is het beste te bereiken per fiets of lopend via de spoorbrug van Nijmegen of de oude Waalbrug. Houd de Oosterhoutsedijk en het Ossenwaardpad aan bij de navigatie.