foto: Marco Borggreve

Shane van Neerden

Dutch Classical Talent
zo 11 feb ’24 15:00 - 16:10
zo 11 feb ’24
15:00 - 16:10
  • zo 11 feb ’24
    15:00 - 16:10
    De Vereeniging Kleine Zaal - vrije plaatskeuze

Een verfijnd, toegankelijk en gevarieerd theatraal concert, waar een nieuw werk van Rick van Veldhuizen het hart van het programma vormt. Het stuk, een compositieopdracht van Shane van Neerden, is geschreven voor twee piano’s: een traditionele concertvleugel en een buffetpiano in een helemaal nieuw ontwikkelde, reine stemming. Beeld- en tekstprojecties en gesproken tekst leiden de luisteraar als een lantaarn door muziek van Van Veldhuizen, Debussy, Skrjabin en Ives.  

“Een romanticus en poëet pur sang! Met zijn waanzinnige techniek, voortreffelijke timing en verteldrift houdt hij de aandacht van het publiek gevangen. Hij is niet bang om risico’s te nemen!”  (Jury Dutch Classical Talent)

Lantaarns is een verfijnd, toegankelijk en zeer gevarieerd theatraal concert dat gespeeld wordt door de Amerikaans-Nederlandse pianist Shane van Neerden. Het programma wordt gecreëerd in samenwerking met componist Rick van Veldhuizen, videokunstenaar Frouke ten Velden, en theaterregisseur Jos van Kan. Omgeven door muziek van Debussy, Skrjabin, en Ives, werken die tot de artistieke hoogtepunten van hun oeuvres worden gerekend, zal een nieuwe compositie van Van Veldhuizen het hart van het programma vormen. Een compositieopdracht die wordt geschreven voor twee piano’s: een traditionele concertvleugel en een buffetpiano in een helemaal nieuw ontwikkelde, reine stemming. Daarbij krijgt het concert een subtiele theatrale kant waarin de muziek wordt versterkt met beeld- en tekstprojecties, en gesproken teksten. 

Het gebruik van gesproken tekst in het stuk van Van Veldhuizen voegt een extra laag toe aan de veelzijdigheid van het concert. Teksten zullen ook op andere momenten, als een fijne draad in een weefsel, in het concert worden verwerkt. De teksten en tekstflarden zullen zodanig gepresenteerd worden dat het publiek nergens het gevoel krijgt dat ze een toegevoegd element zijn, of bedoeld zijn om te begrijpen. Ze zijn af en toe zowel te zien als ook te horen. De teksten zullen de luisteraar niet aanspreken op zijn ratio, maar hem op spaarzame momenten diffuus ruimte geven, hem geleiden als met een lantaarn, om zo dichter bij de muziek te komen.

Dutch Classical Talent

Deelnemers aan de Dutch Classical Talent tournee behoren tot de grootste klassieke beloftes van Nederland. Een vakjury benoemt na twee auditieronden vier solisten, duo’s of ensembles tot finalisten. Zij spelen een eigen samengesteld programma in alle grote concertzalen van Nederland. Ontdek als eerste deze aanstormers!

Programma

Claude Debussy
12 Etudes, L. 136
- VI. Pour les huit doigts
- VII. Pour les Degrés chromatiques
- X. Pour les Sonorités opposées

Aleksandr Skrjabin
Sonate nr. 8, Op. 66 

Claude Debussy
12 Etudes, L. 136
- VIII. Pour les Agréments

Rick van Veldhuizen
Lantaarns_(Lointaines), voor piano en microtonale piano

Charles Ives
Pianosonate nr. 2 (“Concord, Mass. 1840-1860”)
- II. Hawthorne
- III. The Alcotts

Claude Debussy
12 Etudes, L. 136
- V. Pour les octaves

Uitvoerenden

Shane van Neerden piano
Frouke ten Velden videokunstenaar
Jos van Kan regie