ACE / Ensemble 150

Kamermuziek Nijmegen
di 19 dec ’23 20:15 - 22:00
di 19 dec ’23
20:15 - 22:00
  • di 19 dec ’23
    20:15 - 22:00
    Pauze 21:00
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

Amsterdam Chamber Ensemble (ACE), voorheen Ensemble 150, kwam in 2020 als gelegenheidsformatie bij elkaar. Dat beviel Daniel Rowland (viool), Dana Zemtsov (altviool), Maja Bogdanovic (cello), Anna Fedorova (piano) en Nicky Schwartz (contrabas) zo goed dat ze daarna ook samen bleven spelen. 

Programma

Mahler/Schnittke Pianokwartet
Schnittke Tango uit ‘Agony’
Piazzolla/Bragato Invierno Porteño uit 'Jaargetijden van Buenos Aires'
Tsjaikovski December uit ‘De Jaargetijden’
Arenski Variaties op een thema van Tsjaikovski
Schubert Kwintet in A, D667 'Die Forelle'
Mendelssohn Urban Lark

Uitvoerenden

Anna Federova piano
Daniel Rowland violin 
Dana Zemtsov viola
Maja Bogdanovic cello
Nicky Schwartz contrabas

In de basis is ACE een pianokwintet, maar afhankelijk van het repertoire dat de musici spelen, breidt het zich uit tot een octet. Het ensemble heeft zich genoemd zich naar de repetitieruimte in de Amsterdamse Bethlehemkerk, 'Studio 150'. De avontuurlijke musici hebben ieder een rijke carrière als solist, ensembe- en orkestmusici. De combinatie van gevarieerde programma’s vol verrassende combinaties met contrasten tussen oude en nieuwe muziek, maakt van het ensemble een kleurrijk geheel. ACE biedt uitdagende, sprankelende optredens vol passie en energie.

Verrassende combinaties klinken tijdens dit concert zeker. Het programma is als een soort slang waarbij het ene stuk in het andere haakt. De musici vangen aan met het pianokwartet van Gustav Mahler (1860-1911), waar alleen fragmenten van overgeleverd waren. Van Alfred Schnittke, die Mahlers kwartet voltooide, horen we vervolgens een tango uit de film Agony. Daarop volgt tangomuziek van de Argentijn Astor Piazzolla: Invierno Porteño uit zijn Vier jaargetijden van Buenos Aires. De musici van ACE vervolgen Piazzola’s winter van Buenos Aires met de wintermaand December uit De Jaargetijden van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Tsjaikovski's leerling Anton Arenski schreef op zijn beurt variaties op een thema van zijn meester. Franz Schubert varieerde zelf. In het vierde deel van zijn beroemde Forellenkwintet bewerkte hij zijn eerdere lied Die Forelle uit 1817. Het concert eindigt met een leeuwerik: het pianokwintet Urban Lark uit 2018 van de Roemeen Vladimir Mendelssohn.

Georganiseerd door de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek