foto: Veerle Bastiaansen

Griegs Pianoconcert en de Tweede van Brahms

Nijmeegs Studentenorkest CMC
wo 13 dec ’23 20:15 - 22:15
wo 13 dec ’23
20:15 - 22:15
  • wo 13 dec ’23
    20:15 - 22:15
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

Griegs Pianoconcert is met recht één van de meest succesvolle werken ooit gecomponeerd. De iconische opening met indrukwekkende paukenroffel waar zwiepende pianoakkoorden op volgen herkent bijna iedereen. Daarop volgen drie meeslepende delen, vol vrolijke volksdansen én lyrische sereniteit. Met veel trots werkt het Nijmeegs Studentenorkest voor dit werk samen met de getalenteerde pianist Ramon van Engelenhoven.

Nog voordat de bombastiek van Grieg losbarst klinken de Roemeense Volksdansen van Bartók. De Hongaar Bartók trok naar Transsylvanië en componeerde op basis van de volksmuziek die hij in de kleine dorpjes daar hoorde zes korte dansen. Het werk is daardoor veelzijdig: de muziek springt van invloeden uit het Midden-Oosten naar een ‘stokkendans’ en eindigt even plots en energiek als het begon.

Na de pauze komt het hoofdwerk aan bod, de Tweede Symfonie van Brahms. Waar Brahms’ andere symfonieën zware thema’s betreffen, staat dit werk in het teken van optimisme. Tijdens het eerste deel stromen als het ware de opgewekte natuurklanken uit het orkest. De symfonie eindigt met het feestelijke vierde deel, waar de muziek als een warme zonsopkomt uit het orkest straalt. Als de laatste noot geklonken heeft gaat u met een warm gevoel de koude wintermaanden tegemoet.

Programma

Grieg Pianoconcert in a, op. 16
Brahms Symfonie nr. 2 in D, op. 73

Uitvoerenden

Nijmeegs Studentenorkest CMC
Ramon van Engelenhoven piano