foto: Rahi Rezvani

NDT 1

In/with/in
do 2 nov ’23 20:00 - 22:20
do 2 nov ’23
20:00 - 22:20
  • do 2 nov ’23
    20:00 - 22:20
    Stadsschouwburg Theaterzaal

In/with/in is een drieluik aan werken waarin verschillende makers seizoen 23/24 inluiden met hun uiteenlopende artistieke ideeën. Hierin voeren kruisbestuivingen tussen dans, beeldende kunst, ontwerp en muziek de boventoon. 

Imre van Opstal & Marne van Opstal in samenwerking met Studio Drift - The Point Being

Wat gebeurt er als meerdere, aanvankelijk ongerelateerde gebeurtenissen botsen? Hoe overlappen ze elkaar als één ademend geheel dat steeds nieuwe vormen aanneemt? Geïnspireerd door ruimtes waarin een publiek een actieve rol speelt, onderzoeken Imre van Opstal & Marne van Opstal het idee van synchroniciteit in hun nieuwe werk voor NDT 1. In het kader van het ondersteunen van zowel nieuwe makers alsook nieuwe vormen van creatieve samenwerking, wordt het choreografische duo gekoppeld aan het gerenommeerde Nederlandse ontwerpbureau Studio Drift dat in 2007 werd opgericht door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Studio Drift is gespecialiseerd in gechoreografeerde sculpturen en kinetische installaties en zal het decorontwerp voor dit nieuwe werk ontwikkelen.

Lees hier een interview met Drift-kunstenares Lonneke Gordijn.

Tao Ye - 15

Tao Ye, choreograaf en oprichter van het Tao Ye Dance Theater, creëert een nieuw werk voor NDT, dat tevens zijn allereerste creatie voor een ander gezelschap zal zijn. In zijn werk ziet de choreograaf het ritueel van herhaling als iets dat de natuurlijke staat van het lichaam kan doen ontplooien tot iets dat, zoals hij beschrijft, "puur en minimalistisch is." Tao Ye werkt in numerieke vorm, waarmee dit de vijftiende creatie binnen zijn oeuvre markeert, die hij in nauwe samenwerking met de dansers van NDT 1 en de gerenommeerde componist Xiao He voor vijftien dansers maakt.

Marco Goecke I love you, ghosts

I love you, ghosts (2022) van Marco Goecke was de eerste creatie van de choreograaf in het toen net geopende Amare. Onder de indruk van de grandeur van het nieuwe gebouw, riep het tegelijkertijd herinneringen op aan de oude repetitieruimtes van het Lucent Danstheater, en de vele indrukken die ook na de sloop van dat theater zijn blijven hangen. "Wat zou er zijn gebeurd met de goede huisgeesten? Zijn die ook naar het nieuwe gebouw verhuisd?", schrijft Nadja Kadel, de dramaturg van Marco Goecke. In het werk gaan negen dansers op zoek naar die geesten via Goeckes kenmerkende bewegingstaal: vertrouwde gebaren uit eerdere ruimtes en creaties belichamen de beschermende spoken.  

Inleiding = vol

Voorafgaand aan de voorstelling is er om 19.00 uur een inleiding in het Theatercafé. De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor de voorstelling in het verkoopproces.

Twee pauzes

Deze voorstelling heeft twee pauzes. Het inbegrepen drankje kun je in de eerste pauze afhalen aan de bar. Voor de overige drankjes geldt: pin only.

Programma

Imre van Opstal & Marne van Opstal in samenwerking met Studio Drift wereldpremiére -The Point Being
Tao Ye Wereldpremiére - 15
Marco Goecke I love you, ghosts