J.S. Bach – De Apocalyps

OPERA2DAY
De opera die Bach nooit schreef
za 24 feb ’24 20:00 - 22:15
za 24 feb ’24
20:00 - 22:15
  • za 24 feb ’24
    20:00 - 22:15
    Pauze 21:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal

OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging gingen de uitdaging aan om ‘de opera die Bach nooit schreef’ te maken. Met succes: de opera werd zelfs uitgenodigd voor het Bachfest Leipzig. 

Verteld wordt het waargebeurde verhaal van Jan van Leyden. Die stichtte een heilstaat die radicaliseerde en uitmondde in een dictatuur. We volgen Jan vanaf zijn initiële bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap, tot aan zijn intieme biecht in de dodencel. Dit tijdloze verhaal van radicalisering komt tot leven met indringende, overrompelende en emotionele muziek van Bach. Dankzij een meeslepende enscenering, een uitmuntende cast en het koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging is die muziek te horen én te zien als nooit tevoren. 

proloog

Voorafgaand aan de voorstelling wordt om 19.20 uur een proloogscene gespeeld in de foyer door het Nijmeegse Kamerkoor Mnemosyne. Deze proloog is onderdeel van de voorstelling. 

podcast 

In deze podcast gaat journalist en podcastmaker Max Boogaard, getriggerd door het verhaal in J.S. Bach – de Apocalyps, op zoek naar het verhaal van Jan van Leiden en de mechanismen over radicalisering, toen en nu. 
Klik hier om de podcastserie te beluisteren op Spotify en alle podcast-apps. 

Een volbloed opera.

NRC

Credits

Muziek Johann Sebastian Bach, Panos Iliopoulos
Begeleiding Koor en orkest de Nederlandse Bachvereniging 
Libretto Thomas Höft
Scenario en regie Serge van Veggel
Muzikale leiding Hernán Schvartzman