foto: Marcel Krijgsman

Kunstnacht

za 16 sep ’23 19:00 - 00:00
za 16 sep ’23
19:00 - 00:00
  • za 16 sep ’23
    19:00 - 00:00
    Stadsschouwburg

Zaterdag 16 september ontdek je wat de regio Nijmegen op het gebied van kunst en cultuur te bieden heeft, tijdens de 12e Kunstnacht. Maar liefst 60 culturele organisaties brengen een ware ontdekkingstocht door de stad. Doordat deelnemende partijen met verschillende achtergronden aan elkaar worden gekoppeld ontstaan unieke cross-overs. 

De Basis

19:15-19:35 | 20:50-21:10 | 22:25-22.50
Elk decennium liggen er weer nieuwe bedreigingen voor kunstenaars op de loer: van online piraterij tot Artificial Intelligence. De Basis, dé muzikale broedplaats van Nijmegen, laat deze kunstnacht zien dat we helemaal niet bang hoeven te zijn: nieuwe technieken en artistieke innovatie gaan namelijk hand in hand.

Ergens tussen beweging en geluid vindt er een samensmelting plaats van dansers en hun omgeving. Door elkaar te sturen, volgen en ondersteunen groeien zij uit tot één. In dit experiment bepaalt niet de muziek de beweging, maar zorgt de beweging voor de totstandkoming van muziek. Via AI en Motion Capture vertalen we choreografie naar een muzikale compositie. Deze compositie komt live tot stand door middel van een modulaire hardware setup: een verzameling synthesizers, drumcomputers en effecten. Geen enkele voorstelling is daardoor hetzelfde!

Space Ventura a.k.a. Wouter Messelink is verantwoordelijk voor de elektronische compositie. PhD kandidaat aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit, Michelle Appel, koppelt deze muziek aan de motion capture-technologie en vertaalt daarmee dans naar geluid. Elena Nijsen is een bijzonder getalenteerd danseres en is de laatste onmisbare kracht. Zij maakt de muziek met een mooie, passende choreografie.

Groeispurt X Stroomversneller

20:30-20:45 | 22:05-22:20 | 23:45-00:00
De Stroomversneller en De Groeispurt zijn fondsen voor makers uit Arnhem en Nijmegen en geven talent de mogelijkheid om zich artistiek te ontwikkelen, waarbij experiment wordt gestimuleerd. Tijdens de Kunstnacht word je deelgenoot van een aantal projecten die een bijdrage hebben ontvangen en maak je kennis met de makers van de toekomst. De Stroomversneller en De Groeispurt zijn onderdeel van CultuurAcademy.

Popop Performance Hub: Film

19:00-00:00 doorlopend
“A cow won't eat the foxes when the grass is dry” is een site-specific visuele kunstfilm van het kunstenaarsduo Monika Deimling & BBB Johannes Deimling. De film werd gemaakt tijdens de eerste lockdown in 2020, toen het duo drie maanden vastzat in Mato Grosso do Sul, Brazilië. De film is een poëtische ode aan natuur, plek en tijd. Fotografie, performance en geluid creëren een collage-achtige artistieke beleving. Het gevoel over hoe we vandaag de dag leven en wat belangrijk is, wordt door de atmosfeer van de film aangesproken.

Popop Performance Hub: Leun

19:40-20:05 | 21:15-21:40 | 22:55-23:20
Ik denk in ik.
In ik, niet in wij, ons, samen.
Ik ben een kind van het individualisme.
Ik heb niemand nodig.
Ik ben autonoom, uniek, zelfstandig.
Ik ben een onafhankelijke vrouw.
Dat maakt je sterk. Toch?

Ik wil sterk zijn, zo sterk als een huis. Maar een huis bouw je niet alleen. Bakstenen, balken, glas, pannen en fundering. Alles leunt op elkaar. Het valt niet om. Is alles met elkaar verbonden? Waarom durf ik niet te leunen?
LEUN is een fysiek avontuur in leunen. Een ontdekkingstocht naar afhankelijkheid.

Concept: Elky Rosa Gerritsen
Performers: Elky Rosa Gerritsen & Godelieve Meijers
Eindregie: Daniëlle Meuleman
Sound: Elky Rosa Gerritsen & Ron Vervuurt
Met dank aan: Groeispurt Fonds, Janivo Stichting

Popop Performance Hub: My Echo

20:10-20:25 | 21:45-22:00 | 23:25-23:40
My echo, my shadow and me“
Gevangen in een onderaards verblijf. Het enige dat we waarnemen zijn schaduwen en echo’s.”

Plato’s allegorie van de grot vormt de inspiratiebron voor de performance van Arte de Présence, een samenwerking van de kunstenaars Danielle Brans en Petra de Vries.

Is er een ontsnapping mogelijk en willen we dat eigenlijk wel?
De performance vindt plaats achter deuren die normaal gesproken gesloten blijven voor het publiek. Zo beleef je de schouwburg op een manier zoals je hem nog niet eerder hebt beleefd!

Popop Performance Hub: Have you ever tried to listen to the sound of willow reeds | Roland Farkas

19:00-23:00 doorlopend
Heb je ooit geprobeerd te luisteren naar het geluid van wilgen riet, zwarte aarde of naar rood koper. Welke verhalen vertellen zij ons? Heeft verhalen vertellen bestaan vanaf het moment dat de mens voor het eerst naar de lucht keek of gaat het veel verder terug dan ons bestaan?

Roland Farkas’ performances en sculpturen vertellen verhalen uit zijn kindertijd in Slowakije en zijn daarbij het hebben van Roma roots. Door zijn performances probeert Roland Farkas een verbinding te maken met de nieuwe verhalen die zijn sculpturen willen vertellen.

3VIOLAS

19:45-19:55 | 21:15-21:25 | 22:55-23:05
3VIOLAS is een onconventioneel, dynamisch ensemble uit Amsterdam. 3VIOLAS bewandelt een avontuurlijk muzikaal pad door bestaande stukken uit verschillende muziekgenres – klassiek / pop / minimal / film / elektronisch – minutieus onder de loep te nemen, te deconstrueren en te herschrijven tot eigen arrangementen. Sinds de oprichting in 2015 krijgt 3VIOLAS in toenemende mate aandacht uit het Nederlandse culturele veld. Zo is 3VIOLAS vaste gast bij het Amsterdamse Grachtenfestival, Uitmarkt, Ruigklassiek en het Het Koninklijk Concertgebouw. Ook is 3VIOLAS Artist in Residence van VondelCS in Amsterdam, waar het Media en Cultuur LAB van de AVROTROS is gehuisvest. Hier lanceerde 3VIOLAS een serie meditatieve concerten genaamd MINDVIOLNESS. 3VIOLAS is zowel comfortabel boven- als ondergronds. In muzikale samenwerking met organisaties als Talking Trees en Classical Music Rave verkent 3VIOLAS de wereld van de muzikale "underground scene". 3VIOLAS heeft een markante sound en programmeert zowel eigen composities en improvisaties als de werken van andere artiesten en componisten. Een concert van 3VIOLAS is gegarandeerd een unieke ervaring.

Vierdaagsefeesten

20:25-20:45 | 21:45-22:05 | 23:25-23:45
"Gaat u mee een eindje wand’len? Vroeg de tafel aan de stoel. Van dat stilstaan in de kamer krijg ik toch zo’n stijf gevoel."

Word welkom geheten bij de Stadsschouwburg met een ode aan rijke materialen: een gracieuze wereld uit la belle époque die als een verzameling van bonte curiosa tot leven is gewekt.

'Tea for two' komt uit de sprookjesachtige wereld van Jelicious, die met hun stelt- en straattheateracts op de Vierdaagsefeesten bezoekers verwonderen en samenbrengen.

Programma

De Basis
Groeispurt X Stroomversneller
Popop Performance Hub: Film
Popop Performance Hub: Leun
Popop Performance Hub: My Echo
Popop Performance Hub: Have you ever tried to listen to the sound of willow reeds | Roland Farkas
3VIOLAS
Vierdaagsefeesten