foto: Sara Donkers

Talkshow De Nijmeegste

i.s.m. De Gelderlander
De 24 uur van Nijmegen
za 16 dec ’23 12:30 - 13:15
za 16 dec ’23
12:30 - 13:15
  • za 16 dec ’23
    12:30 - 13:15
    Stadsschouwburg Theaterzaal

Wat maakt een inwoner van de stad tot een echte Nijmegenaar? En wie is dan de ultieme Nijmegenaar? Die vragen staan centraal in de Talkshow De Nijmeegste.  Gespreksleider Geert Willems van De Gelderlander ontvangt gasten die de ziel van de Nijmegenaar kennen en onvoorwaardelijke liefde voor de stad voelen. Hij wordt bijgestaan door fotograaf Sara Donkers. Het duo portretteerde tussen 2020 en 2023 bekende en onbekende inwoners van de stad, die er geboren en getogen zijn. Dat resulteerde in de interviewserie ‘De Nijmeegste’ van De Gelderlander van precies honderd afleveringen.

 

"Loetje is typisch Nijmeegs, net zoals studenten dat ook zijn", zegt historicus en publicist Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit. Hij schetst vanuit academisch perspectief tijdens de talkshow wat Nijmegen zo Nijmegen maakt. "Bijzonder is dat er plaats is voor mensen met heel verschillende achtergronden."

foto: Sara Donkers

,,Elke geïnterviewde kreeg een score voor het gehalte aan Nijmegenheid”, zegt Willems. ,,De criteria waren telkens anders, allesbehalve wetenschappelijk en vooral heel ludiek. Hoe plat praat iemand? Hoe zeer zit eNieSee in het hert? Heeft ie ooit ergens anders gewoond? Vierdaagse gelopen? Maar ook onzin als puntenaftrek voor iemand die in Arnhem had gestudeerd.”  
 
Na de laatste aflevering hield De Gelderlander een online verkiezing onder lezers: wie van de honderd is nu echt de Nijmeegste. Die verkiezing werd gewonnen door Loetje Janssen, ook bekend als ‘Loetje van de Kolping’. Met een overweldigende meerderheid werd hij gekozen tot de Nijmeegste Nijmegenaar. ,,Het is de eerste keer dat ie stil is”, reageerde zijn vrouw Maya.  
 
Loetje Janssen is één van de gasten bij de talkshow in de grote zaal van de Stadsschouwburg. Hij zal vertellen over de liefde voor de stad, voor zijn wijk en voor de voetbalclub. Loetje werd nationaal bekend door een documentaireserie van Fons de Poel, waarin hij regelmatig te zien was op zijn brommertje, zijn handelsmerk. Jarenlang bestierde hij ook de Vierdaagsecamping van de gemeente Nijmegen. 

 

Let's dance | dansfeest met DJ Maria Engels

Sluit de eerste dag van De 24 uur van Nijmegen af met het dansfeest in de theaterzaal. Op vertoon van je ticket voor een onderdeel, of meerdere onderdelen van De 24 uur van Nijmegen kan je gratis naar het dansfeest in de theaterzaal.

Datum: 16-12-2023 | Tijd: 22:15 - 01:00

De 24 uur van Nijmegen

Laat je verrassen en inspireren door De 24 uur van Nijmegen! Tijdens dit tweedaagse festival geniet je in de héle Stadsschouwburg, twaalf uur per dag, van maar liefst 32 programmaonderdelen met bekende Nijmegenaren. Ook is er dit jaar ruimte voor aanstormend jong talent. Beleef twee dagen vol muziek, film, dans, kunst, eten, cabaret, zang, sport, literatuur en wetenschap.