foto: Fabian Calis

ITA Ensemble / Eline Arbo

Prima Facie
vr 25 okt ’24 en za 26 okt ’24
vr 25 okt ’24
en
za 26 okt ’24

Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.

Tessa is een slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in zedendelicten. Ze heeft zich los weten te maken van haar arbeidersmilieu en wordt nu omgeven door oud geld en de geprivilegieerde elite. Rechtspraak is voor haar een sport. Ze vindt dat ze in vergelijking tot haar mannelijke collega’s op een nette manier de slachtoffers van seksueel misbruik onderuithaalt. Zo houdt ze verdachten uit de gevangenis door precies genoeg twijfel te zaaien en altijd ‘de juridische waarheid’ boven tafel te krijgen. Totdat de rollen onherroepelijk omdraaien: een onverwachte gebeurtenis confronteert haar met de gespannen verhouding tussen de patriarchale macht van de wet, de bewijslast en de moraal.

Eline Arbo over Prima Facie

"Suzie Miller weet een ontzettend mooi en persoonlijk verhaal neer te zetten in combinatie met een brandend actuele kwestie: het moderniseren van ons wetboek omtrent zedendelict. Ook in Nederland lopen we achter in het beschermen van slachtoffers van seksueel misbruik. Prima Facie is een stuk dat op geniale wijze blootlegt hoe het eeuwenoude rechtssysteem in stand gehouden wordt en wie er door onze wetten daadwerkelijk beschermd worden."

nominatie Theo d’Or

Maria Kraakman is genomineerd voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol. Uit het juryrapport: “Kraakmans interpretatie is uiterst gelaagd; bravoure gaat hand in hand met raffinement. In de tweede helft komt Kraakmans meesterschap bij uitstek naar voren. Op een uiterst subtiele manier schakelt ze tussen stadia van ongeloof, zelftwijfel en strijdlust en bevestigt zich andermaal als een van Nederlands meest indrukwekkende acteurs van haar generatie.”

in de pers

"Maria Kraakman speelt virtuoos toneel." - De Volkskrant ★★★★★

"Anderhalf uur lang houdt Kraakman je aandacht gevangen." – Trouw ★★★★★

"Deze monoloog is voor de acteur een tour de force van anderhalf uur." - 8weekly ★★★★★ 

 

be my guest bij voorstelling op 26 oktober

 

 

Onderdeel van

Maria Kraakman triomfeert in rake aanklacht tegen verouderde zedenwetten.

NRC ★★★★★

Credits

van Suzie Miller
regie Eline Arbo
met Maria Kraakman