genomineerden VSCD Toneelprijzen bekend

De nominaties voor de VSCD Toneelprijzen zijn bekend gemaakt tijdens het televisieprogramma Theater Maas. Ook zijn de meest indrukwekkende voorstellingen van het seizoen 23-24 bekend gemaakt. Drie genomineerden staan binnenkort in de Stadsschouwburg!

Nominatie Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol: Maria Kraakman in Prima Facie van ITA Ensemble in regie van Eline Arbo

Uit het juryrapport: “In de monoloog Prima Facie ondergaat Maria Kraakman een indrukwekkende transformatie. De eerste delen van Prima Facie zijn ronduit opwindend: Kraakman rekt de strakke teugels van Suzie Millers tekst tot het uiterste, beweegt schijnbaar moeiteloos van wetsbetoog naar overwinningswals, zonder daarbij te vervallen in Zuidas-clichés. Kraakmans interpretatie is uiterst gelaagd; bravoure gaat hand in hand met raffinement. In de tweede helft komt Kraakmans meesterschap bij uitstek naar voren. Op een uiterst subtiele manier schakelt ze tussen stadia van ongeloof, zelftwijfel en strijdlust en bevestigt zich andermaal als een van Nederlands meest indrukwekkende acteurs van haar generatie.” 


Nominatie Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een bijdragende rol: Fjodor Jozefzoon in Brown Sugar Baby van Het Nationale Theater in regie van Eric de Vroedt

Uit het juryrapport: “Fjodor Jozefzoon speelt in Brown Sugar Baby de inlandse drummer Andi van de band Brown’s Sugar Babies, een muziekgroep actief in Nederlands-Indië. De energieke drummer blijkt later actieve deelnemer in het Indonesische verzet, wat tot disputen leidt met zijn geliefde (de pianist van de band). Onderhuids bubbelen de emoties aanhoudend. Steeds is hij een magnetische kracht op toneel, die verandering wíl, maar actief dwars wordt gezeten hierin, van binnen zijn eigen groep én van buiten. De spanning blijkt op te bouwen naar de prachtige feestelijke slotscène, waarin hij ogenschijnlijk moeiteloos transformeert van drummer naar diva. Van onderliggende beatmaker naar bovenstaande Star of the Show, de aankondiger van een nieuwe, betere tijd.”  

Meest indrukwekkende voorstellingen van het seizoen 23-24: Brideshead Revisited  - De Warme Winkel 

Uit het juryrapport: “In de voorstelling Brideshead Revisited gaat Florian Myjer op zoek naar zijn fascinatie voor het boek Brideshead Revisited van Evelyn Waugh en onderzoekt welke invloed dat boek, het onderwerp en de personages, op hem hebben gehad. We volgen Myjer in zijn reis door de tijd als hij elke keer een andere insteek kiest voor die te maken toneelbewerking.”   

Bekijk alle nominaties voor de Theo d'Ors hier

Bekijk alle meeste indrukwekkende voorstellingen van eizoen 23-24 hier