foto: Bram Willems

genomineerden VSCD-Cabaretprijzen 2024 bekend

De VSCD Cabaretjury heeft de nominaties voor de Cabaretprijzen - de Poelifinario’s en de Neerlands Hoop - over het seizoen 23-24 bekendgemaakt. Vier genomineerden staan binnenkort in de Stadsschouwburg!


Nominatie voor de Poelifinario in de categorie Entertainment: Karma van Rayen Panday 

Uit het juryrapport: De charismatische Rayen Panday sluit gemakkelijk vriendschap met de zaal, is een grootmeester in publieksinteractie en levert al jaren komische shows van hoog en consistent niveau. Mooi daarbij is dat deze zeer grappige cabaretier zichzelf met elk programma blijft ontwikkelen. Ten opzichte van zijn eerdere shows is Karma persoonlijker en volwassener met een sterke doorlopende lijn. Hij werkt toe naar een liefdevol en gemeend eerbetoon aan zijn vorig jaar plotseling overleden regisseur Wimie Wilhelm. Hij laat zichzelf daarmee meer dan ooit echt zien op het podium.

Nominatie voor de Poelifinario in de categorie Entertainment: Schau van Rundfunk 

Uit het juryrapport: Met hun schrijnende absurdisme en onpersoonlijke, sketchmatige stijl zetten de twee jongemannen van Rundfunk al sinds 2015 het cabaretgenre op zijn kop. Schau loopt soepel en snel door, als een strak gemonteerde film, waarin over elke vlotte decor- en scènewissel is nagedacht. Nergens leren we het duo beter kennen; zij gaan op in hun personages. We kijken naar een bizarre en gevarieerde verzameling figuren, die in hun persoonlijke onlogica toch iets herkenbaars dragen, onder andere maffioso Manke Mario, een toekomstig echtpaar op speeddate en elitaire types die nietszeggende influencervideo’s en podcasts opnemen.

Nominatie voor de Poelifinario in de categorie Engagement: Makkelijk in de omgang van Lisa Ostermann  

Uit het juryrapport: Met haar tweede programma is Ostermann in een grote sprong uit het hokje ‘aanstormend talent’ gesprongen en houdt ze zich gemakkelijk staande tussen de gevestigde cabaretnamen. Binnen een persoonlijk verhaal over de rol van prestatiedruk en faalangst in haar leven – overweldigend samengevat in de epische, gedanste rap-musical uitputtingsslag ‘Lisa Fucking Ostermann’ – komen alle emoties voorbij. Ze maakt concrete R&B over goede seks en zingt met compassie voor een moeder die haar kind aan de jeugdzorg zal verliezen. Dankzij een inspirerend slot stuurt ze mensen niet mopperend over de staat van de wereld naar huis, maar met een opbeurend sprankje hoop.

Nominatie voor de Poelifinario in de categorie Engagement: Wat Als van Claudia de Breij  

Uit het juryrapport: Net als Alex Klaasen is Claudia de Breij weer eens alleen, zonder verrassingsact in de coulissen; Wat Als is hierdoor intiemer en komt dichterbij. Ter compensatie genieten we van een droomdecor: een sprookjeskasteel van licht. De burn-outperiode waar ze net uitkomt, vormt aanleiding voor veel rake en komische observaties dichtbij huis. Ook al is ze minder gericht op actuele politiek en de waan van de dag, haar activisme is niet met de burn-out vertrokken, want tegen het eind van Wat Als laat ze haar gebruikelijke empathische, zachte hand achterwege en slaat een duidelijke activistische toon aan.

Bekijk alle nominaties voor de VSCD-Cabaretprijzen hier