foto: Marco Borggreve

Andreas Scholl, Maarten Engeltjes & PRJCT Amsterdam

Duetten van Purcell en Blow
wo 1 mei ’24 20:15 - 21:35
wo 1 mei ’24
20:15 - 21:35
  • wo 1 mei ’24
    20:15 - 21:35
    De Vereeniging Grote Zaal

Andreas Scholl staat al bijna 25 jaar aan de top. Samen met Maarten Engeltjes en barokorkest PRJCT Amsterdam zingt hij aria’s en duetten van Purcell en Blow. Daarnaast draag Frans van Deursen sonnetten van Shakespeare voor in een eigen, moderne vertaling.

Andreas Scholl en Maarten Engeltjes, allebei countertenors van wereldformaat, zingen aria’s en duetten van hun 17e-eeuwse collega-countertenors, meer bekend als top componisten uit de Engelse Barok, Henry Purcell (1659-1695) en John Blow (1649-1708). De muziek wordt in verband gebracht met een eigentijdse vertaling van sonnetten van Shakespeare van acteur en schrijver Frans van Deursen, voorgedragen door hemzelf.

Andreas, Maarten, Henry en John begonnen hun muzikale loopbaan alle vier als kleine jongen, als jongenssopraan in het koor van de kerk. En wat een schitterende muziek heeft deze Engelse koor-traditie niet voortgebracht! En, zoals de jonge Purcell een leerling van Blow was, zo kreeg de jonge Engeltjes zangles van Scholl.

Begeleid door barokorkest PRJCT Amsterdam zingen Andreas Scholl en Maarten Engeltjes de prachtigste aria’s en duetten, bekende en minder bekende, die Purcell en Blow schreven voor het stemtype waar zij zich het meeste mee identificeerden, de countertenor, of alto, de hoge mannenstem.

Engeltjes confronteert luisteraar met palet van subtiele kleuren

de Gelderlander ★★★★★

Programma

Purcell Here the deities (duet)
Purcell
Sound the trumpet (duet)
Purcell
If music is the food of love
Purcell
No, resistance is but vain (duet)
Purcell
Music for a while
Purcell
Sweeter than roses
Purcell
The plaint
Blow  
Ah heaven what is’t I hear (duet)
Purcell
Cold Song
Purcell Dido’s lament/When I Am Laid in Earth
Purcell
An Evening Hymn
Purcell
O dive custos (duet)
Purcell
Fairest Isle

Uitvoerenden

Andreas Scholl & Maarten Engeltjes countertenors
Frans van Deursen spreker