Jean-Michel Blais

Aubades
do 28 sep ’23 20:15
do 28 sep ’23
20:15
  • do 28 sep ’23
    20:15
    De Vereeniging Kleine Zaal - vrije plaatskeuze

De Canadese pianist/componist Jean-Michel Blais combineert neoklassiek, minimalisme en avant-garde tot een geheel eigen stijl. Als natuurtalent werd hij op zijn 17e gevraagd om te komen studeren aan het conservatorium, maar na twee jaar verliet hij de opleiding weer omdat de striktheid hem niet beviel. Sindsdien gaat Blais zijn eigen weg en laat hij zich net zoveel beïnvloeden door Chopin als door Steve Reich en Yann Tiersen. Zijn nieuwe album Aubades vertaalt zijn overgang van pianist naar componist: het is zijn eerste plaat die geschreven is voor een ensemble. 

 

De titel van het album verwijst naar de ‘aubade’, een middeleeuwse ochtendserenade over geliefden die bij het aanbreken van de dag uit elkaar gaan. Dit bitterzoete thema weerspiegelt Blais’ maakproces: hij schreef de muziek tijdens een pandemie en een relatiebreuk. Toch zorgt Blais zijn kenmerkende muzikale stijl ervoor dat we een uitdagend opbeurende plaat horen, met glinsterende instrumentale texturen en warme hoofdtonen.

De in Montreal geboren Jean-Michel Blais is een gevierd figuur in de post-klassieke pianowereld sinds de release van zijn veelgeprezen debuutalbum ‘II’ in 2016. Hij laat zich in zijn muziek leiden door improvisatie en experiment, en vindt zowel inspireren in elektronische muziek als in dichters en activisten zoals William Morris. Voor fans van Einaudi en Joep Beving.