foto: Bas de Brouwer

Disgraced van Ayad Akhtar

Black Sheep Can Fly ism Het Nationale Theater
wo 25 okt ’23 20:00 - 21:30
wo 25 okt ’23
20:00 - 21:30
  • wo 25 okt ’23
    20:00 - 21:30
    Stadsschouwburg Theaterzaal

Na de veelgeprezen voorstellingen A Seat at The Table en Saman Amini’s Integratieplan presenteert Black Sheep Can Fly in coproductie met Het Nationale Theater en Senf het Pulitzerprijs-winnende theaterstuk Disgraced van Ayad Akhtar. Een sensationeel stuk met topacteurs Charlie Chan Dagelet (o.a. Netflix serie Dirty Lines en Othello), Rick Paul van Mulligen (o.a. A’dam-E.V.A. en QUEER PLANET), Saman Amini en aanstormend talent Selin Akkulak en June Yanez. Deze moderne klassieker werd geschreven door Ayad Akhtar en vierde al triomfen in New York, Londen en München.

Succesvol topadvocaat Amir Kapoor heeft het helemaal voor elkaar. Het leven lacht hem toe, hij is dol op zijn vrouw en een grote promotie is binnen handbereik. Maar als Amir zijn nicht de helpende hand biedt bij een strafzaak tegen een imam, dreigt niet alleen zijn carrière, maar ook zijn privéleven te ontsporen.

Op een avond houdt hij samen met zijn vriendin Emily, die kunstschilder is, een etentje voor twee bevriende collega’s. Het feestelijke diner loopt uit de hand wanneer het gesprek over religie, afkomst, identiteit en de rol van geweld gaat. Gaandeweg dringt het tot Amir door dat zijn mooie leven een grote façade is. Heeft hij zijn ware identiteit verloochend door een Westers ideaalbeeld van geluk na te jagen? De beschuldigingen vliegen over en weer, maskers gaan af en aan het eind van de avond is Amirs leven voorgoed veranderd. Disgraced roept de indringende vraag op of we ons ooit kunnen losmaken van onze afkomst en identiteit.

in de pers

"Een zorgvuldig opgebouwd drama over loskomen van je afkomst." - De Volkskrant ★★★★


“Een aangrijpend en doortastend relaas.” - Theaterkrant

 

Een scherp gesneden, even complex als flitsend conversatiestuk, dat als een hogesnelheidstrein voortraast.

NRC ★★★★

Credits

Concept, regie en muziek Saman Amini
Spelregie, eindregie Eric de Vroedt
Tekst Ayad Akhtar
Nederlandse bewerking Saman Amini, Karim Ameur, Eric de Vroedt
Spel Charlie Chan Dagelet, Rick Paul van Mulligen, Saman Amini, Selin Akkulak, June Yanez