foto: Hans Withoos

Swan Lake

Introdans
zo 21 jan ’24 16:00 - 18:00
zo 21 jan ’24
16:00 - 18:00
  • zo 21 jan ’24
    16:00 - 18:00
    Pauze 16:50
    Stadsschouwburg Theaterzaal

Introdans presenteert opnieuw een bekende, alom geliefde klassieker in een nieuwe, eigentijdse interpretatie. Met zijn Swan Lake creëerde de Belgische choreograaf Stijn Celis een frisse, humoristische en innovatieve bewerking van het ‘ballet der balletten’: het 125 jaar na de ‘oerpremière’ nog altijd wereldwijd uitgevoerde Zwanenmeer. Celis’ Swan Lake is een groots gemonteerde, levendige voorstelling, waarin het complete Introdans-danserstableau zal schitteren tegen de achtergrond van een imponerend decor, op de beroemde, majestueuze en ontroerende muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Celis maakte Swan Lake in 2006 voor Bern Ballet in Zwitserland, waarvan hij destijds artistiek directeur was. In zijn versie zoomt hij in op de relatie tussen prins Siegfried en zijn dominante moeder, de Koningin, en op Siegfrieds verlangen om te ontsnappen aan de ‘klauwen’ van de monarchie. Belangrijke thema’s in Celis’ interpretatie zijn het ontwaken van je zintuigen en de behoefte om je eigen weg te vinden, en dat maakt zijn productie ook zeer aantrekkelijk en invoelbaar voor jonge toeschouwers. In choreografische zin herken je de invloed die de ‘Zweedse school’ op Celis heeft gehad; de Belg danste jaren bij het Zweedse Cullberg Ballet. Dat resulteert in een krachtige, expressieve dansstijl, vol drama, poëzie, groteske humor en een overdosis fantasie. 

Introdans-directeur Roel Voorintholt: “Swan Lake is oorspronkelijk niet voor kinderen gemaakt, maar is wel heel geschikt voor hen. De productie prikkelt, is theatraal, bevat allerlei technische hoogstandjes, en tegelijkertijd is het verhaal heel goed te volgen. Als toeschouwer ga je op een fascinerende reis, waarbij je je geen seconde verveelt.”

Swan Lake Experium

Introdans biedt bij de familievoorstelling Swan Lake voorafgaand aan de voorstelling en in de pauze een speciaal Experium aan in de foyer van het theater. Een interactieve totaalbeleving voor jong en oud, waarbij je al je zintuigen kunt gebruiken om Swan Lake nóg intenser te ervaren.

Voel de kostuums, maak een Insta selfie in (digitaal) kostuum, luister naar de muziek en maak kennis met de personages. Dans je eigen Swan Lake duet op een danstapijt, maak het decor en speel met het lichtontwerp. In de pauze leer je een korte choreo aan en na afloop is er een Meet & Greet met enkele dansers! Neem een kijkje – entree is gratis.

Podcast | Swan Lake

Introdans heeft bij deze voorstelling een podcast gemaakt. In deze podcast van Dide Vonk over de voorstelling Swan Lake (van Introdans) vertellen Introdansers Léa Visser en Salvatore Castelli over hun rollen in deze choreografie van Stijn Celis. Léa is de Koningin en Salvatore danst prins Siegfried. Ze lichten toe waarom hun relatie in het stuk van Celis centraal staat, maar ook de vrijheid waar de prins zo naar verlangt. Én, waarom deze voorstelling óók zo geschikt is voor kinderen. Luister hier naar de podcast over Swan Lake.

Credits

Choreografie Stijn Celis
Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski