foto: Elza Jo

Het Achtste Leven (voor Brilka)

Theater Oostpool
Een muzikaal en hartverscheurend familie-epos
do 4 apr ’24 - za 6 apr ’24
do 4 apr ’24
-
za 6 apr ’24

Muziektheatervoorstelling naar de wereldberoemde roman van Nino Haratischwili 

Met Het Achtste Leven (voor Brilka) brengt regisseur Nina Spijkers de theaterbewerking van de gelijknamige roman van de Georgische schrijfster Nino Haratischwili. Een monumentaal familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal, over acht levens uit één Georgische familie, begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een ambitieuze chocoladefabrikant zijn dochters grootbrengt. Zijn verrukkelijke chocoladedrank brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa, de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocoladefabrikant, woont generaties later in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie. Een geschiedenis die onlosmakelijk samenvalt met die van de ‘rode’ twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie en het wegvallen van het IJzeren Gordijn. 

Een epische muziektheatervoorstelling

Het Achtste Leven (voor Brilka) is een grootse en epische muziektheatervoorstelling. Een hartverscheurend en tegelijk troostrijk drama verteld vanuit het perspectief van vrouwen uit verschillende generaties, waarbij het publiek meegenomen wordt op een emotionele, visuele en muzikale reis door de twintigste eeuw. Met live gezongen en gespeelde muziek: van Kaukasische en Slavische folkloristische liederen tot popnummers uit latere decennia. 

 

leesclub

Bij deze voorstelling organiseren we een leesclub, samen met leescluborganisatie Senia. Tijdens de leesclub gaan deelnemers met elkaar in gesprek over Het Achtste Leven van Nino Haratischwili. Dit gebeurt aan de hand van een leeswijzer met achtergrondinformatie en discussievragen bij het boek. De leesclub is hiermee een mooie voorbereiding op de voorstelling. Meld je hier aan voor de fysieke leesclub.

  • Try-outs op donderdag 4 en vrijdag 5 april
  • Première op zaterdag 6 april

Credits

naar de roman van Nino Haratischwili
tekst Emilia Linda Heinrich, Julia Lochte en Jette Steckel 
regie Nina Spijkers
regieassistent Emilie Pos 
spel en muziek Marie Louise Stheins, Selin Akkulak, Liz Snoijink, Démira Jansen, Michael Muller, Sharlee Daantje, Sharon Harman, Eeke Boonstra, Bram van der Heiden, Linde van den Heuvel, Rabbi Jallo 
vertaling Jantsje Post en Elly Schippers 
songwriter Démira Jansen (DÉMIRA)
campagnebeeld Elza Jo